De Signalenkaart Armoede is bedoeld voor 1e en 2e lijns hulpverleners, om signalen van armoede te herkennen én om er de juiste ondersteuning voor te vinden. De armoedesignalenkaart is een initiatief van De Kern.
Als student kunt u extra studiefinanciering krijgen als u naast uw opleiding een kind verzorgt: de eenoudertoeslag. U moet wel voldoen aan de voorwaarden voor studiefinanciering.
U krijgt de toeslag als:
- u geen partner hebt en een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar. Het kan uw eigen kind zijn, maar dat hoeft niet.
- u de kinderbijslag voor het kind krijgt. Of het kind moet op uw adres staan ingeschreven bij de gemeente. Bij een co-ouderschap kan hier soms een uitzondering op worden gemaakt.
Wie zien we als partner?
Een partner hoeft niet altijd iemand te zijn met wie u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Ook als u samenwoont met iemand, kan die persoon als uw partner gezien worden.
Bedrag
- In 2023 is de eenoudertoeslag € 277,13 per maand.
- In 2024 is de eenoudertoeslag € 304,84 per maand.
Hoelang recht?
- Mbo 1 of 2 : u krijgt de toeslag zolang u recht hebt op studiefinanciering.
- Mbo 3 of 4: u krijgt de toeslag zolang u recht heb op basisbeurs (4 jaar). Voor een specialistenopleiding krijgt u 2 jaar extra.
Daarna kunt u de toeslag nog 3 jaar als extra rentedragende lening krijgen, bovenop de maximale rentedragende lening. U moet nog wel als voltijdstudent ingeschreven staan bij de opleiding. - Hbo of universiteit: u kunt de toeslag maximaal 4 jaar krijgen. Voor een studie die meer dan 4 jaar duurt, krijgt u de toeslag langer.
Daarna kunt u de toeslag nog 3 jaar als extra rentedragende lening krijgen, bovenop de maximale rentedragende lening. U moet nog wel als voltijdstudent ingeschreven staan bij de opleiding.